English flag   Bulgarian flag   Russian flag 
начало
  Име:
  Е-майл:
  Телефон:
  Дата на пристигане:
 
  Дата на заминаване:
 
 
Възрастни Деца Стаи
 
Апартамент
 
   
За Созопол
Созопол 8130
ул. "Одеса №11"

Доротея Панайотова
Tел:  0887/248410
Tел:  0887/502975
E-mail: info@vila-margarita.com

Созопол е един от най-ранните градове по Българското черноморие, датиращ от преди 2610 г. Разположен е върху живописен полуостров. Археологическите находки свидетелстват за присъствието на траките като негови първи обитатели.

Созопол е особено известен в древността с храма на Аполон Лечител, чиято бронзова статуя, висока 13 м, е произведение на атинския скулптор Каламис През 72 г. пр. Хр. наказателният поход на римските легиони на Марк Лукул срещу Аполония,, напълно разрушава крепостната стена на града, храма на Аполон и много други сгради. Едва в началото на ІV век, с големите политически и етнически промени в Римската империя и израстването на Константинопол в източната й част Аполония възвръща предишното си значение. С това е свързано и новото име на града - Созополис, град на спасението.

Созопол е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: печат има в Археологическия музей.

Като типично българска, градена от камък и дърво, созополската къща се родее с къщите от старопланинския и странджанския регион: “Къща на Мариета Стефанова”, “Къща на Креаноолу”, “Къща на Тодор Загоров”, “Къща на Куртиди”, “Къща на Димитри Ласкаридис” и други. Днес по-известните некрополи на античната Аполония Понтика са тези в Морската градина и местностите “Харманите”, “Буджака” (частични спасителни археологически разкопки) и “Калфата” (тук ежегодно се провеждат археологически разкопки от българо-френски екип).

   
 
Всички права запазени © Вила Маргарита   Изработка - Eva